Geef afbeeldingen een duidelijke naam

Optimaliseer je afbeeldingen

OPtimaliseer je afbeelding, geef ze een duidelijk naam

Gevonden worden in Google gaat niet alleen over tekst. Hoe vaak zoek jij niet op afbeeldingen? Ik gebruik het in ieder geval regelmatig. Door het geven van een duidelijke bestandsnaam en omschrijving (alt tekst) kun je veel winst behalen in SEO (search engine optimalisation). Wat kun je doen naast afbeeldingen gebruiken die je tekst ondersteunen?

Zoekmachine optimalisatie begint al bij de bestandsnaam

Noem jij je foto ‘Foto1.jpg’ of ‘Schermafbeelding 2019-07-10 om 20.20.08’? Pas dan de bestandsnaam aan voordat je ze upload naar je website. Dit helpt voor de vindbaarheid van je website. Maak deze zo beschrijvend mogelijk. Dus bijvoorbeeld niet lunchroom.jpg maar lunchroom-in-Ootmarsum.jpg. 

De bestandsnaam is onderdeel van de URL van de afbeelding, dus als je je afbeeldingen een duidelijke naam geeft, zijn de url’s makkelijker te volgen. www.jouwwebsite.nl/images/foto1.jpg

Zodra je een afbeelding naar je website upload is de bestandsnaam openbaar. Vermijd spaties en geef je bestanden geen cryptische namen. In Blockwise kun je je bestandsnaam ook nog na het uploaden makkelijk aanpassen.

Geef afbeeldingen een alt tekst

Zorg ervoor dat afbeeldingen voorzien zijn van een korte maar beschrijvende alt-tekst. Deze teksten vertellen de zoekmachine waar de afbeelding over gaat, verwerk hier als het relevant is op een natuurlijke manier een zoekwoord in. Dus als je een afbeelding upload op je website, vul dan gelijk de alt-tekst (omschrijving) in. Geef in een goedlopende zin aan wat de foto laat zien.

Maak afbeeldingen niet groter dan nodig

Hoe sneller een website is, hoe beter. Om te zorgen dat afbeeldingen snel laden gebruik je niet te grote afbeeldingen.

Optimaliseer je afbeelding in Blockwise

Naast je afbeeldingen voorzien van een goed bestandsnaam en een alt tekst kun je ook binnen het systeem wat je gebruikt vaak je afbeeldingen verder optimaliseren. In Blockwise kun je je afbeelding op meerdere manieren optimaliseren:

  • De bestandsnaam aanpassen
  • De alt-tekst invullen
  • Kwaliteit van de afbeelding aangeven
  • Op basis van schermgrootte aparte afbeeldingen uploaden

De bestandsnaam en de alt-tekst zijn van belang voor de vindbaarheid van je website. Dat heb je hierboven al gelezen. De snelheid van je website is ook een factor in dit verhaal. De kwaliteit van je afbeelding en de schermgrootte is van invloed op de snelheid van je website.

Wat kun je hier dan mee? Als je zelf al zorgt dat je je afbeelding zo klein mogelijk maakt, kun je bij kwaliteit nog kijken hoe ver je kunt gaan zonder dat je het ziet. Standaard staat deze waarde op Hoog. Maar je kunt hier kiezen voor Origineel, Zeer hoog, Hoog, Gemiddeld, Laag en Zeer laag. Mijn afbeeldingen staan vaak op Zeer laag. Als ik zie dat de kwaliteit niet goed is, kies ik voor Laag.

Voor de echte snelheidsduivels onder ons. Kun je bij schermgrootte kiezen om in sommige weergave plaatjes te verbergen maar je kunt er ook voor kiezen om voor elke weergave een plaatje van het werkelijke formaat te gebruiken.

Meer over afbeeldingen op je website weten?

Zorg dat je website snel laad, gebruik niet te grote afbeeldingen

Wat is het ideale formaat van je afbeelding?

Ondertseun je tekst met relevante afbeeldingen

Ondersteun je tekst met relevante afbeeldingen

Optimaliseer de afbeeldingen die je op je website zet

Alles wat je moet weten als afbeeldingen op je website zet

Vormgever Monique aan de telefoon

Vind jij dit artikel interressant?

Zijn er onderwerpen waar je meer van wil weten? Of kan ik je ergens mee helpen? 

Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én multimedia vormgever die met oog voor detail,  op een vaak verrassende manier, ontwerpen weer simpel maakt. Kortom, ik kom tot de essentie.

Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een passend advies.

Vormenbrouwer

Villapark 27, 7631 BG Ootmarsum
06 - 42 49 14 49 
monique@vormenbrouwer.nl

KvK nr: 73604569
BTW nr: NL001630905B65
Privacyverklaring

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten