Wat is een relevante afbeelding?

Ondersteun de tekst met afbeeldingen

Ondertseun je tekst met relevante afbeeldingen

Je kunt hele mooie foto's plaatsen op je website. Ze hebben alleen waarde wanneer ze jouw tekst ondersteunen. Zeker als de beelden 'echt' en persoonlijk zijn creëer je een vertrouwelijke sfeer. Filmpjes werken zelfs nog beter dan een afbeelding, het houdt de bezoeker bezig op je website. Een relevante afbeelding krijgt een betere ranking. Daarom is het beter om algemene stockfoto’s te vermijden.

Welke afbeeldingen mag ik gebruiken op mijn website?

Je kunt niet zomaar foto’s van internet gebruiken. De maker van een foto heeft auteursrechten over de foto. Dit houdt in dat alleen diegene beslist wat er met de foto mag gebeuren. Als je een foto van iemand wil gebruiken, dan heb je hier toestemming voor nodig.

Je kunt in Google op afbeeldingen zoeken en dan krijg je overzichtelijk verschillende beelden te zien. Dit is ontzettend verleidelijk. Maar deze beelden mag je niet zomaar gebruiken zonder toestemming van de fotograaf.

Nu is er een optie als je op afbeeldingen in Google zoekt. Dan klik je op ‘Tools’ en vervolgens bij gebruiksrechten kies je voor ‘Gelabeld voor hergebruik, inclusief aanpassing’.

Afbeeldingen gelabeld voor hergebruik

Als je denkt dat ze er niet achterkomen dan heb je het mis! Je kunt in Google heel makkelijk ‘soort gelijke beelden’ zoeken. Er zijn fotografen die regelmatig het internet afspeuren naar websites waar mensen hun beelden gebruiken.

Overigens is dit een handige optie om uit te zoeken als je eigenlijk niet meer weet waar je afbeelding ook al weer vandaan kwam. Dan klik je op Zoeken op afbeelding, het camera icoontje in de zoekbalk. Dan heb je vervolgens twee opties een ‘Afbeeldings-URL plakken’ of een ‘Afbeelding uploaden’. Google gaat vervolgens kijken naar vergelijkbare afbeeldingen.

Maak het persoonlijk met eigen foto’s

Als het mogelijk is, kan je beter je eigen foto’s gebruiken. Deze zijn uniek en de auteursrechten zijn van jezelf.

Geef je bedrijf een gezicht. Dan bedoel ik niet foto’s van je bedrijfspand, als je dat hebt prima. Maar laat ook de mensen zien. Maak bijvoorbeeld foto’s of een filmpje van hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Bedenk dat de website moet uitstralen wie jij bent.

Waar moet je op letten als je zelf foto’s maakt?

  • Zorg voor genoeg licht. Foto’s zijn vaak onscherp door beweging. Hou je camera stil, met twee handen. Gebruik als het mogelijk is een statief. Zeker als er weinig licht is.
  • Let op de achtergrond, zorg dat er geen storende elementen zijn.
  • Maak de foto op dezelfde hoogte als het onderwerp.
  • Maak je foto spannender. Maak niet altijd een foto met het onderwerp precies in het midden.
  • Verdeel je vlak horizontaal en verticaal in drieën. Eigenlijk alle camera’s en telefoons hebben de optie om een raster te laten zien, gebruik dat. Zorg dat je onderwerp zich op een kruising van zo’n raster bevind.
  • Maak de foto’s zo groot mogelijk. Dan kun je er nog wat afsnijden als het nodig is.

Denk eens aan een illustratie op maat

Je kunt ook illustraties gebruiken om ingewikkelde informatie visueel te maken. Denk aan infographics of icoontjes. Het wordt er niet alleen mooier, maar ook een duidelijker van. Het leuke van illustraties is dat je de kleuren en vormen kan afstemmen op je huisstijl.

Er zijn ook online tools die je kunt gebruiken om je eigen infographics of foto’s met tekst erop te maken. Denk bijvoorbeeld aan Canva of Vecteezy. Maar wil je echt iets bijzonders kies dan voor een op maat gemaakte illustratie. Bijvoorbeeld op deze pagina maar op mijn hele website staan veel op maat gemaakte illustraties. Wil jij dat ook? Laat het me dan weten.

Toch een stockfoto nodig?

Er zijn veel website die stockfoto’s aanbieden. Voor deze foto’s betaal je en vervolgens mag je die gebruiken. Je kiest dan uit een uitgebreid aanbod, waar je vast de foto vindt die je zoekt. Een betaalbare optie is bijvoorbeeld: Shutterstock.

Naast betaalde stockfoto’s zijn er ook websites met gratis stockfoto’s. Bedenk alleen wel je niet de enige bent. Maar als een afbeelding de tekst ondersteund dan kun je bijvoorbeeld gratis foto’s downloaden op Pexels, Pixabay of Unsplash.

Meer over afbeeldingen op je website weten?

Zorg dat je website snel laad, gebruik niet te grote afbeeldingen

Wat is het ideale formaat van je afbeelding?

Optimaliseer de afbeeldingen die je op je website zet

Alles wat je moet weten als afbeeldingen op je website zet

Vormgever Monique aan de telefoon

Vind jij dit artikel interressant?

Zijn er onderwerpen waar je meer van wil weten? Of kan ik je ergens mee helpen? 

Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én multimedia vormgever die met oog voor detail,  op een vaak verrassende manier, ontwerpen weer simpel maakt. Kortom, ik kom tot de essentie.

Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een passend advies.

Vormenbrouwer

Villapark 27, 7631 BG Ootmarsum
06 - 42 49 14 49 
monique@vormenbrouwer.nl

KvK nr: 73604569
BTW nr: NL001630905B65
Privacyverklaring

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten