Waarom blijft een video beter hangen?

Visuele informatie neem je veel sneller op dan tekst

Waarom blijft een video beter hangen?

Na het kijken van een video herinnert 60% van de kijkers zich 3 dagen later nog wat er in een video getoond en verteld werd. Bij geschreven tekst is dat slechts 10%. Maar de beste manier om daadwerkelijk iets te onthouden, is om het zelf te gaan doen. 

Tot voor kort maakte ik voor anderen documenten waar dan precies in stond hoe iets moest. Dat kon van alles zijn. Maar ergens dacht ik, dat moet makkelijker kunnen.

Want het proces beschrijven voor iemand anders houdt in dat je het zelf eerst moet doen. Want ik weet wel hoe het moet, maar ik doe het vaak op de automatische piloot. En dan moet je ineens nadenken wat doe ik eigenlijk? Ondertussen maak je screendumps. Vervolgens ga je dit begrijpelijk opschrijven, nog eens nalezen en aanpassen.

Maar hé ik ben ook maar een mens.
Perfecte mensen bestaan niet, toch?

En toen dacht ik. Laat ik het gewoon eens opnemen. Dan vertel ik wat ik doe en stuur de video op. Het ging een stuk sneller. Je ziet op de video precies wat ik doe. Dus er is geen verwarring. Het gaat hoog uit te snel. Maar dan pauzeer je de video of kijk je even een stukje terug.

Tijd voor de eerste uitlegvideo

De eerste video die ik maakte met geluid was voor Marina van Poppenkast Marienepien. Ik stuurde haar eerst een uitlegdocument. Maar nadat ik op verzenden had gedrukt, bedacht ik me: ik maak een video.

Wat ik niet wist was dat Marina ondertussen mijn document aan het lezen was en de draad al kwijt was. Dus toen ik haar de video stuurde was ze heel blij.

Natuurlijk vroeg ik haar wat ze ervan vond. Ze vond het veel duidelijker. Alleen het geluid was een beetje zacht ;). Maar dat neem ik mee voor de volgende keer.

Oké deze video is alles behalve perfect. Maar hé ik ben ook maar een mens. Perfecte mensen bestaan niet, toch? Het gaat er uiteindelijk om dat de boodschap overkomt.

Waar zou jij graag een video van zien?

Vormgever Monique aan de telefoon

Vind jij dit artikel interressant?

Zijn er onderwerpen waar je meer van wil weten? Of kan ik je ergens mee helpen? 

Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én multimedia vormgever die met oog voor detail,  op een vaak verrassende manier, ontwerpen weer simpel maakt. Kortom, ik kom tot de essentie.

Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een passend advies.

Vormenbrouwer

Villapark 27, 7631 BG Ootmarsum
06 - 42 49 14 49 
monique@vormenbrouwer.nl

KvK nr: 73604569
BTW nr: NL001630905B65
Privacyverklaring

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten