Waarom blijft een video beter hangen?

Visuele informatie neem je veel sneller op dan tekst

Vormgever Monique aan de telefoon

Monique van der Vorm

2 juli 2019, 2 minuten leestijd

Waarom blijft een video beter hangen?

Na het kijken van een video herinnert 60% van de kijkers zich 3 dagen later nog wat er in een video getoond en verteld werd. Bij geschreven tekst is dat slechts 10%. Maar de beste manier om daadwerkelijk iets te onthouden, is om het zelf te gaan doen. 

Delen

Tot voor kort maakte ik voor anderen documenten waar dan precies in stond hoe iets moest. Dat kon van alles zijn. Maar ergens dacht ik, dat moet makkelijker kunnen.

Want het proces beschrijven voor iemand anders houdt in dat je het zelf eerst moet doen. Want ik weet wel hoe het moet, maar ik doe het vaak op de automatische piloot. En dan moet je ineens nadenken wat doe ik eigenlijk? Ondertussen maak je screendumps. Vervolgens ga je dit begrijpelijk opschrijven, nog eens nalezen en aanpassen.

Maar hé ik ben ook maar een mens.
Perfecte mensen bestaan niet, toch?

En toen dacht ik. Laat ik het gewoon eens opnemen. Dan vertel ik wat ik doe en stuur de video op. Het ging een stuk sneller. Je ziet op de video precies wat ik doe. Dus er is geen verwarring. Het gaat hoog uit te snel. Maar dan pauzeer je de video of kijk je even een stukje terug.

Tijd voor de eerste uitlegvideo

De eerste video die ik maakte met geluid was voor Marina van Poppenkast Marienepien. Ik stuurde haar eerst een uitlegdocument. Maar nadat ik op verzenden had gedrukt, bedacht ik me: ik maak een video.

Wat ik niet wist was dat Marina ondertussen mijn document aan het lezen was en de draad al kwijt was. Dus toen ik haar de video stuurde was ze heel blij.

Natuurlijk vroeg ik haar wat ze ervan vond. Ze vond het veel duidelijker. Alleen het geluid was een beetje zacht ;). Maar dat neem ik mee voor de volgende keer.

Oké deze video is alles behalve perfect. Maar hé ik ben ook maar een mens. Perfecte mensen bestaan niet, toch? Het gaat er uiteindelijk om dat de boodschap overkomt.

Waar zou jij graag een video van zien?

Hoi, ik ben Monique al ruim 15 jaar grafisch vormgever & webdesigner

Ik help ondernemers met het maken van heldere ontwerpen en websites met sterke inhoud. Dit doe ik voornamelijk met het maken van websites die altijd up-to-date en veilig zijn.

Anderen bekeken ook

Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én webdesigner die, met oog voor detail, heldere ontwerpen maakt met sterke inhoud. 

Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een persoonlijk advies.

Vormenbrouwer

Villapark 27, 7631 BG Ootmarsum
06 - 42 49 14 49 
monique@vormenbrouwer.nl

KvK nr: 73604569
BTW nr: NL001630905B65
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten