Waarom een video op je website werkt

Video blijft beter hangen dan tekst

Vormgever Monique aan de telefoon

Monique van der Vorm

28 juni 2021, 8 minuten leestijd

Waarom blijft een video beter hangen?

Visuele informatie neem je veel sneller op dan tekst. Na het kijken van een video herinnert 60% van de kijkers zich 3 dagen later nog wat er in een video getoond en verteld werd. Bij geschreven tekst is dat slechts 10%. Met video kun je complexe onderwerpen makkelijk uitleggen, emoties overbrengen en het persoonlijk maken. Alleen maar voordelen dus.

Delen

Verschillende soorten video’s

Er zijn verschillende soorten video’s, grof gezegd komt het op de volgende neer:

  • Instructievideo's;
  • Verkoopvideo's voor een product of dienst;
  • Voorstelvideo's;
  • Sfeervideo's voor bijvoorbeeld op de achtergond of in een header.

Leg het makkelijk uit in een video

Als je iets uitlegt in een document dan moet je het hele proces beschrijven. Dat houdt in dat je het eerst zelf moet doen. Vaak doe je dingen op de automatische piloot en moet je ineens nadenken: Wat doe ik eigenlijk? Ondertussen maak je screendumps. Vervolgens ga je dit begrijpelijk opschrijven, nog eens nalezen en aanpassen.

Maar dat kan sneller, neem het proces gewoon op. Dan vertel wat je doet en stuur je de video op. Het gaat een stuk sneller. In een video zie je precies wat iemand doet. Dus er is geen verwarring. Het gaat hoog uit te snel. Maar dan pauzeer je de video of kijk je even een stukje terug.

De eerste video die ik maakte was voor Marina van Poppenkast Marienepien. Ik stuurde haar eerst een uitlegdocument. Maar nadat ik op verzenden had gedrukt, bedacht ik me: ik maak een video.

Wat ik niet wist was dat Marina ondertussen mijn document aan het lezen was en de draad al kwijt was. Dus toen ik haar de video stuurde was ze heel blij. Ze vond het veel duidelijker. Alleen het geluid was een beetje zacht, dat heb ik meegnomen in elke video die ik daarna heb gemaakt.

Mijn eerste uitlegvideo was alles behalve perfect

Verkoop je product of dienst in een video

In een verkoopvideo verkoop je je product of dienst. Het heeft geen zin om alleen maar verkoopvideo’s te maken. Mensen kijken video’s om iets te leren of gewoon als entertainment. Plaats deze video’s liever alleen op de verkooppagina of in een advertentie.

Vergeet de call-to-action in je verkoopvideo niet, want je wil uiteindelijk dat je toekomstige klant iets gaat doen.

Stel jezelf voor in een video

Een voorstel video is een mooie aanvulling op je website, zeker op bijvoorbeeld je over mij/ons pagina. Je laat je jezelf en eventueel je team zien en dat maakt het persoonlijk. Alsof je bij iemand aan tafel zit. 

Als klanten je normaal gesproken bij je langs komen, laat dan ook je kantoor of praktijkruimte zien. Vertel in je video’s wat je motiveert en waar je iedere dag energie van krijgt. Zo’n video is te vergelijken met een elevator pitch. Je verkoopt jezelf. Wat vertel je dan in zo’n pitch? 

  • Wie ben je?
  • Wat doe je?
  • Welk probleem los je op voor je klanten?
  • Hoe los je dat probleem op?
  • Waarom is jouw oplossing beter dan die van anderen?

Video geeft sfeer goed weer

Een video in de header (bovenaan je pagina) trekt meteen de aandacht. Het weergeven van een bepaalde sfeerkan goed werken. Denk bijvoorbeeld aan een relax sfeer waar je klanten naar zoeken. Of juist een indruk van jouw bedrijf of product.

Als je een sfeervideo als header of achtergrond voor je website wil gebruiken, let dan wel op de volgende dingen:

  • Gebruik geen afspeelbediening, laat de video zonder geluid automatisch afspelen.
  • Staat er tekst bovenop de video? Is dit nog leesbaar? Zorg dat er zo min mogelijk of langzame bewegingen in je video zitten.
  • Trekt de video de aandacht? Is dat de bedoeling? Of leidt het juist af?

Werken met een videoscript scheelt tijd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het ook met video. Als je werkt met een videoscript hoef je je niet precies aan het script te houden.

Je hebt er een aantal keer naar gekeken, dwaalt minder af en bent meer to the point. In grote lijnen heb je bepaald wat je gaat zeggen. Het opnemen van de video is dan zo gebeurd. Het komt natuurlijk niet op een woordje aan.

Ook het editten van je video gaat dan een stuk sneller. Je hoeft alle niet opgenomen video ook niet te bekijken.

Wat heb je nodig om een video voor je website te maken?

Misschien moet je een drempel over om een video te maken. Of heb je niet alles in huis? Maar is dat eigenlijk wel zo? Wat heb je nodig om je video op te nemen?

  • Microfoontje of koptelefoon, geluid is het belangrijkst. Wij moeten kunnen verstaan wat je zegt.
  • Telefoon of een camera. 
  • En eventueel een statief of selfiestok.

Ga gewoon beginnen! Het is net als met fietsen hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Waarmee bewerk je je video?

Als je een bewerkingsprogramma hebt waarbij je video kan knippen is dat vaak al voldoende. Als je vaker video gaat gebruiken ontgroei je misschien je editprogramma. En is het tijd om je verder te oriënteren.

Mijn eerste video’s maakte ik met het standaard programma op de m’n Apple: iMovie. Inmiddels gebruik ik daar Adobe Premiere Pro (heel uitgebreid) of Adobe Premiere Rush (eenvoudiger) voor, maar dat komt natuurlijk ook door mijn achtergrond en kennis van de Adobe programma's.

Optimaliseer je video voor Google

Video's houden de bezoeker op je website bezig en dat is goed voor je score in Google. Naast de video op je website tonen, kun je de video zelf ook optimaliseren. Video's zijn waardevol voor Google en dan met name YouTube video's.

YouTube is de grootste zoekmachine na Google. Bijkomend voordeel: YouTube-video's worden getoond in de Google zoekresultaten. Zorg dat je geen andere video's te zien (instelling) krijgt als de video is afgelopen. Dit leidt de bezoeker af, je wil ze tenslotte op jouw website houden. 

Haal meer uit je YouTube video’s:

  • Optimaliseer de bestandsnaam van je video. Zorg dat je daar aan kunt zien waar de video over gaat en waar je op gevonden wil worden.
  • Kies een pakkende titel in YouTube, zet ook hier op een natuurlijk manier je zoekwoord in, je hebt hier zo’n 55 tekens voor.
  • Gebruik ongeveer 800 woorden voor je beschrijving. Er toont maar een klein gedeelte, dus zet het belangrijkste vooraan. Bezoekers zullen niet de hele tekst lezen. Je kunt op deze manier wel al je zoekwoorden verwerken en hier op gevonden worden. Vergeet niet om ook een link naar bijvoorbeeld een relevant artikel op je website of een link naar een andere video vooraan in je beschrijving te zetten.
  • Vul een aantal relevante tags in, gebruik er niet meer dan 10. Let er op dat dit overeenkomt met de inhoud van je video. Dit heeft invloed op je geralateerde video's.
  • Voeg ondertiteling toe. Pas de automatische ondertiteling aan. Zo krijgt YouTube bevestiging van wat je zegt en dat kan invloed hebben op je zoekresultaten.
  • Upload een duidelijke thumbnail zodat de kijker direct ziet waar de video over gaat. 

Hoe plaats je een video op je website?

Er zijn twee opties je upload de video:

  • op je eigen website;
  • in YouTube, Vimeo of social media en embed (insluiten) de video op je website.

Video uploaden naar je eigen website

Het klinkt als de makkelijkste oplossing, maar dit is niet de beste oplossing. Wanneer je je video upload naar je eigen website dan wordt de laadtijd van je website langer (vindt Google niet leuk) en de video neemt plek in op je kostbare ruimte van je webhosting. Niet doen!

Nog geen YouTube of Vimeo account? Je kunt gratis een account aanmaken.

Embed de video in je website

Door je video up te loaden bij bijvoorbeeld YouTube hou je je website snel. Door een link naar je video te embedden in je website zie je deze netje op de pagina staan.

Voor de vindbaarheid is YouTube de beste plek om je video te uploaden. YouTube is eigendom van Google. Moet je natuurlijk wel optimaal gebruik maken van alle middelen die je aangereikt krijgt om de vindbaarheid te vergoten.

Wil je een video goed afschermen en beheren op welke domeinen deze video's zijn toegestaan, bijvoorbeeld voor video’s van een online academie? Gebruik dan Vimeo.

Laat je video niet automatisch afspelen. Laat je bezoeker altijd kiezen of de video bekeken wordt.

Hoe plaats je een video in je Mach3blocks website?

Bij Mach3Blocks kun je video’s gemakkelijk op verschillende plekken op je website gebruiken toevoegen:

  1. Upload je video eerst bij een platform zoals YouTube of Vimeo.
  2. Kopieer de link van je video door op de optie ‘Delen’ te klikken. 
  3. Ga naar de beheeromgeving van je website in Mach3Blocks en kies een blok waar je je video in wil zetten. Op plekken waar je een foto kunt plaatsen, kun je ook een video plaatsen.
  4. Klik op de foto in het blok. Rechts onder de tab Instellingen plak je je link bij het kopje Video. Als er nog een afbeelding staat bij het kopje Afbeeldingen kun je die weg halen door op het kruisje te klikken.
  5. Kies alleen voor autoplay als je een sfeervideo in bijvoorbeeld een header wil laten afspelen. Zorg er dan wel voor dat de video geen geluid afspeelt. In alle andere gevallen laat je de bezoeker zelf kiezen of een video wordt afgespeeld.

Let op: als je een video op je website zet, upload je die liever niet naar Mach3blocks. De video staat opgeslagen bij YouTube of Vimeo en wordt op je website ingesloten (embedded). Voor bezoekers ziet het er gewoon uit alsof de video onderdeel is van je website.

Hergebruik je video content

Als je het slim doet, dan zorg je ervoor dat de video die je maakt optimaal gebruikt en benut. Vaak is er een keer of zeven nodig voor informatie blijft hangen. Herhaling is dus helemaal geen probleem. Zorg er voor dat je niet exact hetzelfde herhaalt, pas de manier waarop je content hergebruikt steeds aan en maak het actueel. 

Stel je neemt een video op:

  • Dan kan je de audio los gebruiken bijv. als podcast.
  • Maar je kan ook de tekst van je video uitschrijven en er een blog van maken.
  • Je kunt qoutes uit je blog halen voor op social media.
  • Of stukjes tekst uit je blog gebruiken op social media.
  • Je kunt stukjes uit je video gebruiken op social media.
  • Van een hele lang blog of eventueel meerdere blogs kun je een ebook/weggever maken.
  • Al deze opties kun je natuurlijk ook gebruiken om de mensen op je mailinglijst te mailen.

Iedereen heeft zo zijn voorkeur om content tot zich te nemen. De één luistert, de ander leest en weer een ander kijkt liever. Daarom is het dus goed om dezelfde content op meerdere manieren aan te bieden. Zo komt de boodschap bij zoveel mogelijk mensen aan.

20 tips om meer uit je website te halen

Wil jij meer handige tips voor jouw website?

Blijkbaar ben je druk met je website bezig. Ik heb speciaal voor jou 20 tips gebundeld om nog meer uit je website te halen!

Monique van der Vorm

Hoi, ik ben Monique al ruim 15 jaar grafisch vormgever & webdesigner

Ik help ondernemers met het maken van heldere ontwerpen en websites met sterke inhoud. Dit doe ik voornamelijk met het maken van websites die altijd up-to-date en veilig zijn.

Anderen bekeken ook

Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én webdesigner die, met oog voor detail, heldere ontwerpen maakt met sterke inhoud. 

Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een persoonlijk advies.

Vormenbrouwer

Smithuisstraat 29, 7631 GE Ootmarsum
06 - 42 49 14 49 
monique@vormenbrouwer.nl

KvK nr: 73604569
BTW nr: NL001630905B65
Privacyverklaring
Algemene Voorwaarden

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

Sluiten