Een landingspagina is dat nou echt nodig?

De voordelen van een landingspagina

Vormgever Monique aan de telefoon

Monique van der Vorm

2 maart 2021, 7 minuten leestijd

Lanidingspagina voor VS1ste lijn

De term landingspagina heb je waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het precies? Wat heb ik er aan? En misschien nog belangrijker hoe maak je een landingspagina? Dat lees je in dit artikel, eerst even terug naar de basis.

Delen

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een pagina waar je op terecht komt vanuit bijvoorbeeld een advertentie of nadat je op een zoekresultaat hebt geklikt. Eigenlijk is iedere pagina waar je op terecht komt een landingspagina. Daarom zorg je er dan ook voor dat elke pagina op je website maar één call-to-action heeft. Wat is het dat je wil dat de bezoeker van jouw pagina doet?

Het doel van een landingspagina is conversie (een aankoop of inschrijving). Je begeleid de bezoeker naar de call-to-action. Door pagina’s die heel dicht op het moment van inschrijven of kopen zitten te optimaliseren zorg je voor meer conversies. 

Er zijn verschillende soorten landingspagina’s, daarom een een aantal voorbeelden:

 • Verkooppagina (salespage) voor je producten en diensten.
 • Opt-in pagina (inschrijfpagina) voor het downloaden van een weggever, meedoen aan webinars of evenementen, offerte aanvragen etc.
 • Betaalpagina voor het afrekenen van producten.
 • Pagina met een upsell voor extra aanbiedingen.

Vaak is een landingspagina niet terug te vinden in een menu omdat hij speciaal gemaakt is voor bezoekers die op een advertentie hebben geklikt. Een landingspagina maak je niet om beter vindbaar te zijn. Daar kun je beter blogs of artikelen voor gebruiken waarin je links plaatst naar je verkooppagina.

De voordelen van een landingspagina

 • Als je landingspagina aansluit bij je advertentie hoeft je bezoeker niet na te denken of te zoeken. Daardoor haken minder bezoekers af en zijn er meer bezoekers die de boodschap op je landingspagina lezen.
 • Je overtuigt de bezoeker stap voor stap. In je advertentie trigger je met een voordeel. Op de landingspagina verleidt je de bezoeker om de pagina te lezen. Overtuig met nog meer voordelen en bewijs het met social proof. Je maakt de pagina fijn leesbaar door je puntsgewijze content af te wisselen met reviews, quotes, referenties.

  5 tips voor het maken van een landingspagina

  1. Zorg dat de landingspagina aansluit bij je advertentie

  Het doel van je landingspagina is uiteindelijk nieuwe klanten. Bezoekers komen op de pagina via advertenties of via zoekresultaten. Het ontwerp van de landingspagina moet op één onderdeel focussen en herkenbaar zijn vanuit die advertentie waar je bezoeker op geklikt heeft.

  De inhoud en de boodschap van een pagina zijn alleen relevant voor bezoekers als hij die meteen begrijpt. Maak er daarom een duidelijk verhaal van met een opvallende call-to-action, want daar gaat het op de landingspagina uiteindelijk om.

  Landingspagina met duidelijk call-to-action in Mach3Blocks

  2. Hou de aandacht vast en overtuig op je landingspagina

  De gemiddelde bezoeker maakt binnen enkele seconden de beslissing om het product of dienst te kopen. Alle informatie die hij in dit tijdsbestek ontvangt en verwerkt, beïnvloedt zijn oriëntatie en aankoopbeslissing.

  80% leest alleen je titel
  Bij je landingspagina is de titel dus het belangrijkst. Een pakkende titel vertelt de bezoekers wat je doet en wat jij doet voor hen. Een goede titel maakt bezoekers nieuwsgierig en betrokken.

  Voorkom afleiding
  Op een landingspagina verwijder je elke vorm van afleiding. Laat daarom bijvoorbeeld je menu, social media buttons, zijbalk, footer en links in de tekst achterwege. Je wil ze juist op deze pagina houden. 

  Afhankelijk van de hoogte van de drempel van je product maak je een kortere of juiste een wat langere landingspagina. Heb je een gratis product dan hoef je geen hele lange pagina te maken. Heb je een duurder product dan kun je je voorstellen dat bezoekers meer bezwaren hebben en die neem je dan weg door een langere (uitgebreidere) pagina te maken. Zorg er wel voor dat het zo opgebouwd is dat je niet de hele pagina hoeft te lezen.

  Overtuig de bezoeker met concrete voordelen, dus geen lijst met specificaties. Geef meer achtergrondinformatie, referenties, reviews en voorbeelden. Maar hou het kort. Gebruik in plaats van lappen tekst, korte opsommingen.

   Start je landingspagina met ene duidelijke call-to-action

   Header met een duidelijke call-to-action

   3. Zorg voor een duidelijke call-to-action

   Met een landingspagina gaan potentiële klanten over tot actie. Een goed geformuleerde boodschap geeft de bezoeker een oplossing. Als de tekst direct aanspreekt, voelt de bezoeker zich begrepen. De bezoeker raakt geïnteresseerd en nieuwsgierig en wil meer over het product of dienst weten. De landingspagina moedigt de bezoeker aan, om te kopen of zijn e-mailadres achter te laten. Je call-to-action moet vertellen wat je bezoeker ontvangt.

   4. Spreek de bezoeker persoonlijk aan

   Met een aansprekende landingspagina eis je de volle aandacht op van de bezoeker. Bezoekers raken nog meer betrokken als je video’s gebruikt om producten en diensten uit te leggen. Ik hoef jou niet te vertellen als je ook nog eens zelf zichtbaar bent in die video dat dat nog meer aanspreekt.

    Waarom blijft een video beter hangen?

    5. Meten is weten

    Zodra een landingspagina onderdeel van een campagne is, moet het succes regelmatig gecontroleerd worden. Door een A/B test kom je er achter wat het beste werkt voor jouw landingspagina. Van optimaliseren kun je leren.

    Vergeet de mobiele gebruikers niet
    Veel bezoekers zullen je landingspagina vanaf hun tablet of telefoon bekijken. Zorg er dus voor dat de landingspagina zowel op een klein scherm als op een desktop goed werkt. Het logo, de titel, je call-to-action en een eventuele opsomming moeten in één keer zichtbaar zijn op het kleine scherm.

    Wat kost een landingspagina?

    Je hebt natuurlijk verschillende soorten landingspagina’s, aan alle pagina’s hangt een ander prijskaartje. Maar ik geef je een idee. Stel je wil een online event organiseren maar je hebt geen website. Hoe ga je daar dan mee om, wat zijn de opties?

    De volgende vraag kreeg ik binnen van Maartje:

    - - - -
    Ik zoek een grafisch ontwerper/webbouwer (dacht meteen aan jou) die voor ons Netwerk VS 1ste lijn (dat is een landelijk netwerk van Verpleegkundig Specialisten) op korte termijn een uitnodiging kan ontwerpen met een aanmeldpagina voor een online event. Het gaat erom dat er maximaal 50 deelnemers zijn die één centrale inleiding en workshop volgen en daarna één workshop mogen kiezen (uit 5).


    Het lastige is dat we géén website hebben, alleen een online platform. We kunnen hier geen pagina op bouwen dus. Ik dacht, misschien een vrijwel volledig afgeschermde pagina van maken op mijn eigen website? Geeft dat nadelen denk je? Of zie jij nog andere opties?
    - - - -

    Afhankelijk van wat het doel is van die landingspagina heb je meerdere opties. Die licht ik hieronder toe.

    Dit is een preview van de landingspagina voor VS1stelijn gemaakt in Mach3Blocks

    Maak een landingspagina op een verborgen pagina op een andere website

    Stel je hebt zelf een website die je gebruikt voor iets anders dan kun je natuurlijk prima een verborgen landingspagina maken. Die je alleen kunt bezoeken als je de link hebt. In het voorbeeld van Maartje hierboven gaat het om een intern event dat georganiseerd wordt zonder commerciële belangen. Dit is een eenmalig iets, dus tijdelijk.

    Haar bezwaar was of het niet gek is dat op de website van een ‘commercieel’ bedrijf dit event staat. Nou denk ik als je als lid een mail krijgt met een uitnodiging dat het niet zo heel veel uitmaakt wat er in de adresbalk van je browser staat. Om dit te ondervangen hebben we in de footer van de pagina vermeld dat er geen sponsoren of commerciële belangen zijn. Dat gaat uiteraard niet alleen over de url van de website maar ook over de inhoud van de workshop.

    Voordelen van een verborgen landingspagina op een andere website

    • Geen extra hosting kosten, de website draait al, een extra pagina is zo gemaakt.

    Nadelen van een verborgen landingspagina op een andere website

    • In de adresbalk zie je een andere afzender dan je misschien verwacht.
    • Afhankelijk van hoe flexibel je bent met het systeem van je website heb je misschien niet de vrijheid om de vormgeving helemaal af te stemmen op jouw doel.

    Maak een landingspagina met een speciale tool

    Niet iedereen heeft een websitesysteem waar je alle vrijheid hebt om de vormgeving van je landingspagina aan te passen. Bij een landingspagina wil je juist kunnen spelen met je volgorde en makkelijk de vormgeving kunnen aanpassen. Hiervoor heb je speciale tools.

    Nou ben ik van mening dat je hoe dan ook een websitesysteem moet hebben wat flexibel is. Waar je geen technische zorgen over hebt en dat ook nog betaalbaar is. Dus heb je dat nog niet is dit misschien het moment om over te stappen naar zo’n websitesysteem. Dan hou je alles lekker overzichtelijk bij elkaar.

    Wil je dat nou niet dan zijn er bijvoorbeeld de volgende tools:

    Voordelen van een landingspagina tool

    • Deze landingspagina tools zijn speciaal gemaakt om landingspagina’s te maken.
    • Soms kun je er ook meerdere domeinen aan koppelen.
    • Gebruiksvriendelijk ook als je geen technische kennis hebt.

    Nadelen van een landingspagina tool

    • Dit is niet gratis, je betaalt al snel minimaal 40 euro per maand om deze tools te gebruiken
    • Het is vaak mogelijk om de url in de adresbalk zo in te stellen dat het er uit ziet zoals je eigen website. Hiervoor moet je wel een beetje de techniek in duiken.

    Maak een landingspagina op je eigen (tijdelijke) website

    Als er een systeem is waar je voor weinig geld heel veel mee kunt dan is het Mach3Blocks. Mach3Blocks is een volwaardig websitesyssteem dat continu doorontwikkeld wordt en steeds meer functionaliteiten krijgt.

    Voor een vast bedrag per maand heb je een flexibele website die zo aangepast kan worden in welke stijl je maar wil. Daarnaast is het websitesysteem super snel en geoptimaliseerd voor Google.

    Naast je gewone website in Mach3Blocks kun je ook kiezen voor een tijdelijke website die per maand opzegbaar is, bijvoorbeeld geschikt voor landingspagina’s. Of als tussen oplossing.

    En ik hoor je nu denken maar wat kost dat dan? Dat valt dus reuze mee, Betaal je voor een heel jaar dan kost dat €9,95 per maand en wil je per maand op kunnen zeggen dan is dat €14,95. Prijzen zijn exclusief BTW.

    Voordelen van een landingspagina op je eigen (tijdelijke) website

    • Mach3Blocks kost veel minder per maand dan een speciale landingspagina tool en als je wil heb je er gelijk een complete website bij voor dat bedrag.
    • Mach3Blocks is heel gebruiksvriendelijk, qua vormgeving kun je alles aanpassen naar de door jou gewenste stijl.
    • Jouw eigen url is in de adresbalk te zien.
    • Standaard een gratis SSL certificaat.
    • Als je eenmaal een website hebt dan kun jij zelf zonder extra kosten je eigen landingspagina in elkaar zetten.
    • Kom je er niet uit dan is er altijd nog de helpdesk om je te helpen.

    Nadelen van een landingspagina op je eigen (tijdelijke) website

    • Het is niet gratis, maar daardoor wel veilig en zonder technische zorgen.

    Effectieve landingspagina maken?

    Wil je aan de slag met het maken van effectieve landingspagina's voor jouw verkooppagina's of je opt-in pagina's? Door middel van de juiste opbouw van je landingspagina wordt het ook echt een succes.

    Het is geen geheim dat ik dat doe met Mach3Blocks. Check hier hoe jij dat ook kan doen!

    Hoi, ik ben Monique al ruim 15 jaar grafisch vormgever & webdesigner

    Ik help ondernemers met het maken van heldere ontwerpen en websites met sterke inhoud. Dit doe ik voornamelijk met het maken van websites die altijd up-to-date en veilig zijn.

    Anderen bekeken ook

    Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én webdesigner die, met oog voor detail, heldere ontwerpen maakt met sterke inhoud. 

    Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een persoonlijk advies.

    Vormenbrouwer

    Smithuisstraat 29, 7631 GE Ootmarsum
    06 - 42 49 14 49 
    monique@vormenbrouwer.nl

    KvK nr: 73604569
    BTW nr: NL001630905B65
    Privacyverklaring
    Algemene Voorwaarden

    Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

    Sluiten