Welke website past bij mij?

Waar moet je aan denken als je een website nodig hebt?

Vormgever Monique aan de telefoon

Monique van der Vorm

Laatste update 20 mei 2021, 4 minuten leestijd

Als je zelf je website maakt, moet je veel kiezen en wat is de juiste keuze?

Je hebt een website nodig. Maar waar doe je goed aan? Want de ene website is niet de andere website. Waar moet je op letten als je een website nodig hebt? Daarom heb ik voor jou een helder overzicht gemaakt, zodat je weet wat voor jou de beste optie is. Maar eerst een stukje basis, waar gaat het Google om?

Delen

Hoe scoor ik hoger in Google?

Om hoog in Google te scoren zijn er twee dingen heel belangrijk:

  • Snelheid, dat houdt in schone code, mobiel vriendelijk, up-to-date en veilig. Hierbij is de keuze voor het juiste CMS (content management systeem) voor je website belangrijk. Met andere woorden, het systeem waarmee je je website kunt aanpassen.
  • Relevantie, door waarde toe te voegen aan je website die zoekers graag willen zien. Deze inhoud optimaliseer je voor Google.
    • Schrijf waardevolle teksten.
    • Gebruik H1, H2 en H3 titels.
    • Maak gebruik van interne en externe links, zowel van jouw website naar een andere website als van bijv. social media naar je website.
    • Gebruik relevante afbeeldingen (of andere media) en optimaliseer de bestandsnaam en alt tekst.
    • Zorg dat mensen op jouw zoekresultaat klikken met overtuigende meta teksten.
      Als iemand op jouw resultaat klikt en vervolgens lang op de pagina blijft vind Google het een waardevol resultaat. Houdt mensen bezig op de pagina door bijv. langere teksten of door een video aan te bieden.
    • Pas je website regelmatig aan, zo is de content weer nieuw. Google heeft de voorkeur voor nieuwe content.
    Onepager, een website van één pagina

    Onepager, een website van één pagina

    Bij een onepager scroll je vaak in plaats van klikken, mensen zijn hier aan gewend. Op je telefoon doe je niet anders. Een onepager is overzichtelijk en mensen lezen waarschijnlijk alle teksten op je website, er is tenslotte maar 1 pagina.

    Voor de meeste bedrijven en organisaties is een onepager op de lange termijn niet de beste oplossing. De mogelijkheden voor goede online marketing zijn beperkt. Bij elke website is het belangrijk om je af te vragen wat het doel ervan is. Een website is een middel om dit doel te bereiken.

    Is een onepager geschikt voor mij?

    • Als je één specifiek product of een duidelijke dienst aanbiedt.
      Dit kan bijvoorbeeld ook een landingspagina voor acties of een verkooppagina zijn. Door eerst te informeren, daarna te overtuigen met behulp van reviews en tot slot een contactformulier in te voegen, kan je een bezoeker in op een natuurlijke manier eenvoudig aanzetten tot het opnemen van contact of het afnemen van een product.
    • Als je net gestart bent met je bedrijf en en nog weinig informatie hebt over je product of dienst, maar wel professioneel over wil komen.
      Je kunt op een later moment dan je website verder uitbreiden als het nodig is.
    • Als vindbaarheid van onderschikt belang is, bijvoorbeeld omdat je op een andere manier met klanten in contact komt.

    Ik bouw jouw onepager in Mach3Blocks. Het mooie hiervan is dat het flexibel is, je hebt gewoon een volwaardig websitesysteem. Als je kiest om te starten met één pagina. Dan kun je op een later tijdstip altijd je website verder uitbreiden met meer pagina's.

      Denk goed na over de structuur van een website met meer pagina’s

      Een website met meer pagina’s

      Ten opzicht van een onepager zijn er voordelen aan een website met meer pagina’s. Naast dat je meer ruimte hebt, je hoeft niet alles op één pagina te zetten, zijn er meer voordelen.

      Is een website met meer pagina’s geschikt voor mij?

      • Als je meer producten of diensten aanbiedt, zodat je de ruimte hebt om per dienst specifieke informatie te geven.
      • Als de vindbaarheid (SEO optimalisatie) van je website belangrijk is
        Bij een website met meer pagina’s, kun je iedere pagina geschikt maken voor andere zoekwoorden. Maar je kan ook gebruikmaken van interne links, dit bevordert het doorklikken binnen de website. Google kijkt naar de inhoud van de pagina in combinatie met de kwaliteit van de totale website.
      • Als je artikelen of blogs van je website wil delen op social media, je linkt ze dan gelijk naar dat artikel. Als ze eenmaal op je website zijn, dan is een extra klik naar een andere pagina zo gemaakt.
      • Als snelheid belangrijk is, je houdt je pagina’s dan kort en bondig.
        Een onepager is vaak heel lang en dus zwaarder dan een pagina van een website met meer pagina’s. Het duurt dus langer voor deze helemaal geladen is, dan wanneer je per onderwerp een pagina hebt.
      • Als je bezoekersgedrag wil analyseren. Door het hebben van meerdere pagina’s, kun je het bezoekersgedrag analyseren. Je kunt zien waar de bezoeker naar opzoek is. Maar ook waar bezoekers niet komen. Je kunt hier dus veel van leren en je website steeds optimaliseren.
      • Als je terugkerende bezoekers wil. Als je 1 pagina hebt dan komen ze misschien terug om je telefoonnummer op te zoeken, maar verder hebben ze alles gelezen.

      Bij een website met meer pagina’s kun je kiezen tussen een Complete website (Mach3Blocks CMS) of een Uitgebreide website (Mach3Site). Dit hangt af van welke functionaliteiten je nodig hebt. Meestal volstaat een Complete website.

        Maak van elke link een bestelfunctie

        Ik verkoop producten op mijn website, heb ik een webshop nodig?

        Wist je dat je niet persé een hele webshop nodig hebt om een product op je website te verkopen? Als je maar een paar producten aanbiedt, gebruik dan Mach3cart. Je kunt dan van elke link een bestelfunctie maken. Dus bijvoorbeeld ook in je nieuwsbrief of op social media. Gaaf toch?

        Als je veel verschillende soorten producten aanbiedt, is een losse webshop beter. Een Mach3Shop is een kant-en-klaar platform met de mogelijkheid tot het toevoegen van maatwerk. Bijvoorbeeld het koppelen van het systeem aan je administratie. In basis heeft Mach3shop dezelfde functionaliteiten als Mach3site. Met alle extra’s voor een webshop.

        Monique van der Vorm

        Hoi, ik ben Monique al ruim 15 jaar grafisch vormgever & webdesigner

        Ik help ondernemers met het maken van heldere ontwerpen en websites met sterke inhoud. Dit doe ik voornamelijk met het maken van websites die altijd up-to-date en veilig zijn.

        Anderen bekeken ook

        Vormenbrouwer (Monique) is grafisch vormgever én webdesigner die, met oog voor detail, heldere ontwerpen maakt met sterke inhoud. 

        Heb je een logo, huisstijl, nieuwe website of infographic nodig? Ik brainstorm samen met jou en geef een persoonlijk advies.

        Vormenbrouwer

        Smithuisstraat 29, 7631 GE Ootmarsum
        06 - 42 49 14 49 
        monique@vormenbrouwer.nl

        KvK nr: 73604569
        BTW nr: NL001630905B65
        Privacyverklaring
        Algemene Voorwaarden

        Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies. Bekijk de privacyverklaring.

        Sluiten